Kuchnia

  
 Fotki zrobionych przeze mnie  ciast i tortów   
               
                                      


 Przepis na biszkopt : 
  • 5dużych jajek
  • 5łyżek mąki tortowej
  • 1łyżka mąki ziemniaczanej 
  • szkl cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli 
  • 1 cukier waniliowy   
Przygotowanie: 

Oddzielić białka  od żółtek , oba rodzaje mąki ,proszek  do pieczenia przesiać do miski .
Kolejnym krokiem jest posolić białka i ubić na sztywną pianę dodać cukier oraz cukier waniliowy .
Do ubitych białek dodać żółtka (ja wrzucam pojedynczo) i mieszam dokładnie mikserem,na pianę z żółtek wsypać przesianą mąkę z dodatkiem proszku.odkładam mikser biorę drewnianą łyżkę i delikatnie mieszam.
Wstawiam do nagrzanego do 170 stopni C .piec ok 40min  (ja to zawsze robię na oko ).


Tort z masą czekoladowo-adwokatową (przekrój)

Masę przygotowuje w bardzo prosty sposób: -gotuję budyń  śmietankowy /waniliowy/czekoladowy  zależy jaki posiadam w domku i wlewam kilka kropli olejku arakowego (do gotującego się już budyniu) stawiam do ostygnięcia po czym ubijam masło i dodaje po łyżce ostygniętego budyniu ciągle mieszając... 


Na wierzch kładę śmietanę z biedronki tę 30 % tania i dobrze się ubija  ..



Tort truskawkowy (przekrój)

Masa śmietanowo-truskawkowa:

-na taki tort  zużywam 4-5  śmietan 30%  oraz 2 paczki truskawek mrożonych 
Czekam aż truskawki  się odmrożą miksuje blenderem na papkę słodzę według uznania .
każdą warstwę  biszkoptu smaruje papką truskawkową.
Ubijam śmietanę dodaję żelatynę (3 łyżeczki rozpuszczone w 1/4 wody ciepłej nie gorącej ) i cukier puder wsypuję na oko  myślę że łyżkę może 2 zależy czy chce się mocno słodki krem ..mieszam mikserem ... do ubitej śmietany dodaje 4 łyżki zmiksowanych truskawek mieszam do jednolitej masy i gotowe .


Tort truskawkowy (przekrój)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

"Żeby żyć trzeba sobie ustalić wartości niezależne od codzienności"