Fotki zrobionych przeze mnie ciast i tortów
Przepis na biszkopt :
- 5dużych jajek
- 5łyżek mąki tortowej
- 1łyżka mąki ziemniaczanej
- szkl cukru
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 cukier waniliowy
Oddzielić białka od żółtek , oba rodzaje mąki ,proszek do pieczenia przesiać do miski .
Kolejnym krokiem jest posolić białka i ubić na sztywną pianę dodać cukier oraz cukier waniliowy .
Do ubitych białek dodać żółtka (ja wrzucam pojedynczo) i mieszam dokładnie mikserem,na pianę z żółtek wsypać przesianą mąkę z dodatkiem proszku.odkładam mikser biorę drewnianą łyżkę i delikatnie mieszam.
Wstawiam do nagrzanego do 170 stopni C .piec ok 40min (ja to zawsze robię na oko ).
Tort z masą czekoladowo-adwokatową (przekrój)
Masę przygotowuje w bardzo prosty sposób: -gotuję budyń śmietankowy /waniliowy/czekoladowy zależy jaki posiadam w domku i wlewam kilka kropli olejku arakowego (do gotującego się już budyniu) stawiam do ostygnięcia po czym ubijam masło i dodaje po łyżce ostygniętego budyniu ciągle mieszając...
Na wierzch kładę śmietanę z biedronki tę 30 % tania i dobrze się ubija ..
Tort truskawkowy (przekrój)
Masa śmietanowo-truskawkowa:
-na taki tort zużywam 4-5 śmietan 30% oraz 2 paczki truskawek mrożonych
Czekam aż truskawki się odmrożą miksuje blenderem na papkę słodzę według uznania .
każdą warstwę biszkoptu smaruje papką truskawkową.
Ubijam śmietanę dodaję żelatynę (3 łyżeczki rozpuszczone w 1/4 wody ciepłej nie gorącej ) i cukier puder wsypuję na oko myślę że łyżkę może 2 zależy czy chce się mocno słodki krem ..mieszam mikserem ... do ubitej śmietany dodaje 4 łyżki zmiksowanych truskawek mieszam do jednolitej masy i gotowe .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
"Żeby żyć trzeba sobie ustalić wartości niezależne od codzienności"